Tips: Kuruskan badan dengan cara yang sihat


♥ Assalamualaikum ♥ ^_^ see you again *_^


Hai follower. What's up? ada entry baru? ok! nanti i terjah blog you ;)


Ok pembaca blog i, bukan itu kita nak bincangkan. Now i nak bagi tips lagi 
selepas i membebel dekat tips ini ^_^. Yang aku ni dah kenapa tetibe nak ber I bagai. hahaha :)

Tips untuk kuruskan badan.

  1. Kuantiti pengambilan makanan.

    Semua orang tahu, makan banyak boleh menyebab kan obesiti. Ya memang betul pun, sebab perut kita bukan besar mana. Tak percaya? pergi tanya Mr.google, pergi search gambar for gaster(perut). Nak makan nasi pun cukup saja satu pinggan, tak perlu pun untuk tambah banyak, macam orang tak pernah makan la pulak kan? uhuks. tapi tolong lebihkan sayur and pengambilan zat besi seperti daging,ikan dalam kuantiti yang sepatutnya. Jangan terlebih and jangan terkurang and jangan risau sangat bila tak dapat nak makan banyak. Kita tak akan mati jika tak makan, tapi kita akan mati jika terlebih makan sebab penyakit pun mudah datang,and lebihkan pengambilan air masak yer, Bukan air pink,merah and so on~ yang menyebabkan kesusahan buah pinggang untuk proses dan tapis.

     2.  Kawalan emosi apabila nak makan banyak.

Eh! ape kena mengena perut dengan emosi? -..-! oh! ramai yang blurr hehehe. Meh sini aku nak bagi tau kat demo semuo. Organ kita semua ni, semua ada related dengan organ2 yang lain dalam badan kita. Ye la bila perut  korang lapar, secara automatic, rangsangan tu bagi tau kat otak korang yang perut korang lapar. Then otak bagi tau kat korang perut korang  lapar and korang pun berfikir perlu cari makanan.( ayat aku macam belit2 tapi faham2 kan je, tak faham buka buku then baca) So disini apa yang aku nak related kan bila kita bau makanan,teringat kat makanan,teringin nak makan, secara automatic, jus gaster (jus diperut) akan dihasilkan. Ok apa function jus gaster? Jus gaster is membantu sistem pencernaan makanan apa yang korang makan,. So jus gaster akan dihasilkan 20% untuk persediaan nak cerna kan makanan yang korang akan makan nanti.
So what should you do is, kawal emosi, jangan nak fikir makan ajer! hahaha

Penyebab gastrik berlaku, bila korang terasa nak makan then korang tak makan menyebab penghasilan jus gaster then jus gaster tak dapat nak cernakan apa2. So kalau dh mcm tu korang kena makan something dalam kuatiti yang sikit untuk jus tu cernakan makanan. (kalau puasa lain cerita wokeyy, kau jangan nak memandai redah jugak :P)




3.Jangan minum selepas makan selama 1 jam.

Oh! sangat dasyat siapa yang dapat lakukan ni. Aku try pun, sekali then dah tak boleh der. hahaha
Sebab tu orang kata, (memang la orang kata kan, tak kan gajah yang kata hahaha) jangan makan minum, makan minum,. Dapat membuncitkan perut. First perut nak cernakan makanan not water right?

4. Pengambilan makanan ringan.

Siapa yang suka makan and minuman yang tak berfaedah seperti di iklan2 di kaca tv anda tolong kurangkan pengambilan tu. If tak ambik langsung lagi bgus :). Ok! even korang tak makan nasi 1 hari tapi ambik keropok entah pape jenama, memangla tambah kan berat badan and kalori dalam badan korang, and air2 bergas yang tak berkhasiat tu,please la stop ambik tu semua. Kata nak jaga kesihatan and kurus,even badan berisi sikit tapi sihat it's ok. Nothing problem pun kalau jaga pemakanan. ok?! :)




                                                                                      

5. Wajib ambil sarapan ringkas

Oh! i don't know why orang tak suka makan roti or pada waktu pagi. Mesti nak ambik makanan yang berat such as nasi lemak and so on. Katanya tak cukup tenaga. Wohoo salah sebenarnya. Bila waktu pagi makan makanan yang berat, korang akan ngantuk ok! Metabolism menggunakan tenaga nak tolong perut cernakan makanan, nak serap yang perlu dalam badan, Tapi bila ambik makanan yang berat macam mana sistem metabolism nak tolong korang hasilkan tenaga kan? sebab dia dah busy nak tolong gaster oh! no! tu yang jadi mengantuk pada waktu pagi, sebab tak ada siapa nak tolong kan oksigen pergi ko otak :/

6. Exercise.

oh! benda yang paling penting aku lupa nak bagi tau dari awal. Hahaha. Ok! exercise mmg penting untuk pembakaran lemak2 yang tak penting. But not all tapi sedikit saja yang kita perlukan, then ikut kemampuan. Jangan terlalu memaksa. Nanti jatuh sakit lain jadinya pulak. Sekadar banyak jalan pun ok. Sebab aku ada pengalaman kat ward. You know what kat ward, nurses bukan reti duduk diam. banyak jalan, then time aku praktikal tu, banyak gila kot jalan, 6.30 pagi gerak hospital then 3.30 baru balik, Berapa jam aku jalan? err.. sakit kaki hanya ALLAH je la yang tahu. So time tu berat aku dari 48kg turun ke 43kg. Memang superb la kan? hahaha and setiap 2 minggu sekali aku akan pergi aerobic. Woww macam seronok kan? MAcam je la... but mmg seronok pun. Tak percaya,? you should be try
Aku rasa tu yang paling penting, banyak lagi yang korang boleh tau bila korang belajar and banyakkan membaca. See you next time




















5 comments:

aini shahroni said...

gud info sis..
like banyak2..
^____^

from ::Arkitek Hati::

Fatin Shahira said...

Thanks :)

Pak Long said...

Informative post. But let me share very interesting video berkaitan fenomena Magic Diet di Amerika. Slot bual bicara dari abcTV Amerika. Just go to http://goo.gl/OFs5uj & watch ! Thanks

Fatimah Bt Tony said...

Perkongsian yang best. :)

Layla yusof said...

Banyak mafaat dgn pengkongsian ini.Jom lagi sihat dan ceria...http://vitaminsihatsemulajadi1.blogspot.com